Instructeursopleidingen

Bij de mooiste zeilschool van Friesland

Instructeur worden?

De Kikkert is de mooiste zeilschool die er is en wij zijn altijd opzoek naar nieuwe instructeurs! Heb jij je vorderingsstaat of CWO III gehaald in de Randmeer (kielboot) of in de Laser Bahia (zwaardboot), wil jij zeilinstructeur worden en deel uit gaan maken van onze Kikkertinstructeursfamilie? Dan zit je bij Zeilschool De Kikkert aan het goede adres!

Met ons instructeursteam geven we kinderen in de zomer en volwassenen in het voor- en naseizoen de/het leukste en leerzaamste week of weekend van het jaar. Naast het geven van zeillessen zijn we als team in de winter ook samen actief. We organiseren maandelijks een evenement, een nieuwjaarsdiner, wintersport enzovoorts. Als je instructeur bij ons bent, dan kun je ook jaarlijks aan onze trainingsweekenden meedoen om jezelf te blijven uitdagen in het zeilen en je niveau op peil houden.

Randmeer 12-14
IMG_5211

Je volgt deze opleiding in twee delen

De opleiding

De negendaagse CWO IV trainingsweek

In deze week krijg je training van de beste trainers van De Kikkert. Met topmateriaal creëren we de allerbeste leeromgeving voor jou! In deze week train je samen je eigen zeilvaardigheid op zowel praktisch als theoretisch vlak. De opleiding wordt serieuzer ingestoken dan wat je van de zomerweken gewend bent, zo zorgen we ervoor dat we je goed voorbereiden op het mogelijke instructeursschap. Aan het eind van de week zal er een theorie-examen plaatsvinden, welke je samen met het praktijkexamen moet halen om instructeur te worden. Alle trainingen en theorieblokken worden aangeboden door CWO-gecertificeerde trainers.

Als je de eigen zeilvaardigheid met een goed gevolg afrondt, met een instructeurs-CWO III of CWO IV kielboot of zwaardboot en je het BPR-examen of het totale CWO IV theorie-examen heb gehaald, krijg je toegang tot het tweede onderdeel van de opleiding.

De didactische opleiding

Als je de eigen zeilvaardigheidsweek met een goed gevolg hebt afgerond, dan kom je in het tweede gedeelte van de instructeursopleiding (I2). In deze dagen leer je de basisvaardigheden van het lesgeven, organiseren en samenwerken. Ook komen er “proefcursisten” waarop je het geven van zeillessen kunt gaan oefenen. Als ook dit voldoende wordt afgerond, dan ben je er klaar voor om bij ons aan de slag te gaan.

De CWO instructeur niveaus

De CWO (Commissie Watersport Opleidingen) is een stichting die samen met de HISWA-vereniging en het Watersportverbond een uniform diplomasysteem voor eigen zeilvaardigheid en richtlijnen voor instructeursopleidingen inrichten en in stand houden. Als instructeur kom je in een leertraject terecht, waarin je kan groeien van een beginnende instructeur tot een vergevorderde instructeur. Dit ziet er als volgt uit:

Instructeur niveau 2 (I2)

Dit is de eerste opleiding die je volgt als beginnende instructeur. Hiervoor moet je een trainingsweek en een didactisch weekend hebben gevolgd en met goed gevolg hebben afgerond. Daarna kun je bij ons als instructeur aan het werk. Als niveau-2-instructeur leer je over de basisvaardigheden van het lesgeven, veiligheid, sfeer maken, en het ontwikkelen van didactische vaardigheden. Na de zorgvuldige screening van zeiltechnische en sociale vaardigheden wordt er besloten of je bij ons inzetbaar bent als instructeur.

Instructeur niveau 3 (I3)

Zodra je de I2-opleiding hebt afgerond, begint het I3-traject. In deze stage maak je kennis met nieuwe lesmodellen; leer je over de leerstijlen van mensen; wordt je klaargestoomd om op een hoger niveau lesgeven; krijg je meer zelfstandigheid in het organiseren; en maak je kennis met het samenwerken en begeleiden van I2-instructeurs. Ook zal meehelpen op de kant centraal staan, denk hierbij aan het organiseren van avondprogramma’s.

Instructeur niveau 4 (I4)

Als je de I3-opleiding hebt afgerond, start het instructeursniveau-4-traject. In dit traject werk je aan je eigen zeilvaardigheid IV+. Daarnaast worden je didactische kennis en vaardigheden op nagenoeg professioneel niveau bijgebracht. Onderdelen van de opleiding zijn coachen, het scouten van nieuwe instructeurs, het starten van innovatieprojecten en deze begeleiden en implementeren. Je eigen vaardigheid krijgt een boost door vele extra trainingsuren die deels in samenwerking met andere zeilscholen zullen plaatsvinden. Zo kun je profiteren van een verrijkende kennisuitwisseling.

Ayla v.d. Ham Instructeur
Toen ik twaalf jaar oud was, werd ik door vrienden last-minute meegevraagd om op zeilkamp te gaan bij De Kikkert. Ik ben toen meegegaan met de gedachte dat ik het zeilen niet perse leuk zou vinden, maar het op kamp gaan wel. Ik bleek beide geweldig te vinden en ben vanaf toen elk jaar teruggekomen. De Kikkert is de plek waar je lekker uit kunt waaien op het water met je allerbeste vrienden, de plek waar elke dag gezongen wordt en de plek waar de weken voorbij vliegen.

Ik wil instructeur worden!