Sportbootführerschein (SBF)

Wilt u in de toekomst graag zelfstandig in het binnen- en buitenland een boot kunnen huren, dan is een Sportbootführerscheincursus (SBF-cursus) iets voor u. Het SBF-diploma is een officieel vaarbewijs om plezierboten te mogen besturen op de binnenwateren en vaarwegen. Om dit te mogen moet u hiervoor theorie-examen(s) en praktijkexamens afleggen. Voor het behalen van deze diploma’s zit u bij Zeilschool De Kikkert goed.

Gecertificeerde aanpak

De Kikkert is als enige Nederlandse zeilschool door de Deutscher Segler-Verband (DSV) erkend om een SBF opleiding aan te bieden.

De week er als volgt uit: overdag wordt er gezeild; in de avonden worden de knopen of het motorboot varen (afhankelijk van de cursus) geoefend die aan het eind van de week worden getoetst. Indien er overdag minder wind is dan ‘s avonds, dan kan het programma worden omgedraaid. Ook is er ruimte om alternatieve theorieonderwerpen aangeboden te krijgen of om te ontspannen. 

Aan het eind van de week komt er een examinator van de DSV en deze examinator neemt de praktijkexamens knopen en zeilen af. Eventueel kan het theorie-examen ook worden afgenomen, maar let op! De theorie moet worden geleerd door zelfstudie, want er is gedurende de week te weinig tijd om alle theorie voor SBF te behandelen.

Randmeer sloot

De Kikkert biedt drie soorten SBF-cursussen aan

De mogelijkheden & theorie

SBF Binnen Segeln (beginner)
SBF Binnen Segeln/Binnen Motor (gevorderd)
SBF Binnen Segeln/Binnen und See Motor (vergevorderd)

Knopen & steken
Voor uw theorie
  1. In de winter worden er vaak SBF-theorielessen en -examens aangeboden bij vakhogescholen of universiteiten. U haalt dan ruim van te voren uw theorie voordat u aan de praktijkopleiding begint.
  2. U studeert thuis voor de SBF-theorie en meldt bij de DSV dat u tegelijkertijd met de praktijkexamens ook het theorie-examen wilt afleggen.
  3. U doet de theorie-examens na het behalen van uw praktijkexamen, hiervoor heeft u één jaar de tijd.

Tip:

  • Boek: Sportbootführerschein Binnen Segel/Motor: Overschmidt und Glieuwe;
  • Boek: Sportbootführerschein See: Overschmidt und Bark.
Overige vereisten
  1. SBF Binnen segeln kan indien:
    • De persoon tenminste veertien jaar is of dertien jaar en negen maanden voor de dag van de Prüfung (toetsing).
  2. U moet een gezondheidscertificaat hebben van uw arts om te mogen deelnemen aan de praktijkexamens.
Aanmelden voor de SBF-cursus

U dient zich voor een SBF-cursus aan te melden via onze website, zodat wij uw week goed kunnen voorbereiden. Daarnaast dient u zich aan te melden bij Prüfungsausschuss Rhein-Ruhr Langenfeld. Op de volgende website treft u de ‘Prüfungsgebühren’ aan, deze kosten komen naast het cursusgeld voor eigen rekening. Klik hier voor de website.

Food & Beverage

Op de Kikkert verzorgen wij gedurende week goede maaltijden, drinken en tussendoortjes die mee aan boord gaan. Elke ochtend wordt er vers brood en een croissant of tijgerbol geleverd. In de ochtend kunt u er voor kiezen om een lunchpakket mee te nemen of kunt u met uw instructeur afstemmen dat u graag op een terras wilt lunchen; dit is op eigen kosten. Tijdens de lunch wordt er door ons team een lunchhap gebracht. Dit kan een saucijzenbroodje, broodje knakworst, soep of iets dergelijks zijn. Na de zeildag staat er een after-sailhap voor u klaar en kunt u onder het genot van een drankje napraten over de dag. Ook verzorgen wij voor u een gevarieerd driegangenmenu. Indien u een allergie heeft of vegetariër bent, dan kunnen wij hiermee rekening houden. Wel dient u dit twee weken voor aankomst aan ons door te geven.

Locatie & accommodatie

Zeilschool De Kikkert ligt in Lemmer, de zuidwesthoek van Friesland. Vanaf Keulen is dit drie uur rijden. De Kikkert heeft een unieke locatie. We zijn rustig gelegen en er is wijds uitzicht. De Kikkert is gunstig gelegen, waardoor je via kanalen snel op het Brandemeer, de Grote Brekken, het Tjeukemeer en het Slotermeer kunt komen.

Op ons terrein kan er volop worden genoten op het terras met een drankje, maar u kunt ook gebruikmaken van onze faciliteiten als de tennis- en volleybalvelden en dergelijke om na het opleidingsprogramma te ontspannen. U slaapt gedurende de cursus in één van onze zespersoons kamers. Mocht u een aparte kamer willen hebben dan kunt u contact met ons opnemen. Al onze kamers hebben een eigen toilet en douche, zo bent u van alle gemakken voorzien.

IMG_1789